Chlebek gruszkowy z imbirem
5 dojrzałych słodkich gruszek
80 ml oleju
200 g mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki jasnego cukru brązowego
1/2 szklanki jasnego cukru brązowego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie 1 łyżeczka cukru wanilinowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki imbiru w proszku (można dać więcej jeśli lubi się bardzo imbirowe wypieki)
szczypta soli
Do zrobienia tego chlebka nie potrzebujemy miksera. Gruszki obieramy i kroimy na drobną kostkę. Odstawiamy na chwilę aż puszczą sok. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej misce mieszamy gruszki z mokrymi składnikami. Łączymy wszystko dodając mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką lub widelcem aż do połączenia składników. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Rozgrzewamy piekarnik do 175 - 180*C i pieczemy przez około 40 - 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Jeżeli smakuje tak jak wygląda, to musi być "niebo w gębie ". :) :) :)
OdpowiedzUsuń