sobota, 21 czerwca 2014

Chlebek gruszkowy z nutką imbiru

Odkąd spróbowałam przepysznego i bardzo łatwego przepisu Carmi na chlebek bananowy ( http://wolnoscsmakowania.blogspot.co.uk/2011/08/chlebek-bananowy.html ) po raz pierwszy, zagościł on w naszym domu na dobre. Więc gdy mąż poprosił o niego po raz kolejny zabrałam się do pieczenia. Niestety okazało się, że łakomczuch pozjadał wszystkie banany! Stojąc w kuchni i zastanawiając się co tu teraz zrobić poczułam słodki aromat dojrzałych gruszek czekających na swoją kolej i tak oto zrodził się pomysł na chlebek gruszkowy. A jak gruszki to i imbir! Z mąką pełnoziarnistą i chrupiącymi płatkami migdałowymi był to strzał w dziesiątkę.


Chlebek gruszkowy z imbirem
5 dojrzałych słodkich gruszek
80 ml oleju
200 g mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki jasnego cukru brązowego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie 1 łyżeczka cukru wanilinowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki imbiru w proszku (można dać więcej jeśli lubi się bardzo imbirowe wypieki)
szczypta soli
 
Do zrobienia tego chlebka nie potrzebujemy miksera. Gruszki obieramy i kroimy na drobną kostkę. Odstawiamy na chwilę aż puszczą sok. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej misce mieszamy gruszki z mokrymi składnikami. Łączymy wszystko dodając mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką lub widelcem aż do połączenia składników. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Rozgrzewamy piekarnik do 175 - 180*C i pieczemy przez około 40 - 60 minut do tzw. suchego patyczka.


1 komentarz:

  1. Jeżeli smakuje tak jak wygląda, to musi być "niebo w gębie ". :) :) :)

    OdpowiedzUsuń